PROJEKTI

 • Karmen i Narodno Pozorište
  08. april 2014, Narodno Pozorište, Beograd

  Opera "Karmen"

  POVODOM SVETSKOG DANA ROMA, NA VELIKOJ SCENI NARODNOG POZORIŠTA IZVEDENA BIZEOVA OPERA "KARMEN"

  Povodom Svetskog dana Roma, u utorak 8. aprila, na Velikoj sceni Narodnog Pozorišta u Beogradu izvedena je opera Žorža Bizea "Karmen" u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.

  Naslovnu ulogu tumačila je Aleksandra Angelov, dok je rola Mikaele bila poverena gošći - sopranu Nataši Tasić Knežević, pripadnici romske nacionalne manjine, i članici Udruženja Krugovi umetnosti.

  U podeli su bili i Janko Sinadinović (Don Hoze), Aleksandar Stamatović (Eskamiljo), Ivanka Raković Krstonošić (Fraskita), Željka Zdjelar (Mercedes), Danilo Stošić (Remendado), Pavle Žarkov (Dankairo), Vuk Zekić (Morales), Vuk Matić (Zuniga), Sofija Prosen (Cigančica), Mirela Čubra (Manuelita), Dejan Vasiljević (Lilas Pastja), Nataša Radovanović (Prodavačica cveća) i solisti baleta Sanja Ninković i Balint Raušer.

  Pre početka predstave, u Muzeju Narodnog pozorišta održan je prijem za grupu od petnaestak pripadnika romske populacije, inače odličnih učenika iz nekoliko beogradskih srednjih škola, koji žive u sirotinjskom, nehigijenskom naselju u Krnjači. U prijatnoj atmosferi, sa njima su razgovarali v.d. direktora Opere Jelena Vlahović, direktor Muzeja Narodnog pozorišta Dragan Stevović, prvakinja Opere Jasmina Trumbetaš Petrović i solistkinja Nataša Tasić Knežević.

  Nataša Tasić Knežević, koja je u Narodnom pozorištu debitovala 2010. godine, upravo u operi "Karmen" ulogom Fraskite, istakla je da je veoma uzbuđena uoči svakog nastupa u toj Kući, pošto po prvi put peva novu ulogu – ulogu Mikaele, i to na Svetski dan Roma: - "Takođe, uzbudjena sam i zbog toga što ću pevati pred vama, jer mislim da budućnost nas Roma leži upravo u vama" - poručila je ova umetnica koja je završila specijalističke studije na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi Višnje Pavlović Drakulić.

  Udruženje "Krugovi umetnosti" priustvovalo je celokupnom događaju, podržalo celokupnu organizaciju kao i članicu Udruženja Natašu Tasić Knežević, a uručilo je i svakom od učenika prigodan poklon.

nazad na projekte

VRH STRANE